четвртак, 21. април 2011.

Ajnštajnova zagonetka


Albert Ajnštajn (1879. – 1955.) – jedan od najvećih umova današnjice. Čuven po svoje dve teorije relativiteta (specijalna teorija relativiteta (1905.) i opšta teorija relativiteta (1916.)), promenio je način zamišljanja prostora i vremena. Zanimljivo je da ni za jednu od ove dve teorije nije dobio Nobelovu nagradu, već je Nobelovu nagradu dobio za objašnjenje fotoelektričnog efekta (1921.). Čuven je po svom „detinjastom“ načinu poimanja sveta i po svojim „teorijskim eksperimentima“. Teorijski eksperimenti su zapravo razmišljanja i teorijska isprobavanja određenih pojava i zakona prirode, na papiru (tako je i nastala specijalna teorija relativiteta). 

Anjštajnova zagonetka je jedna od najpopularnijih u svetu. Osmislio ju je još kao mladić, međutim, taj tip zagonetke ne datira od tada. Ta vrsta zagonetke se naziva „zagonetka sa ograničenim informacijama“, gde osoba dobije određene informacije (mali broj informacija ili nepotpune informacije) i pomoću njih mora da „sklopi slagalicu“ tj. da reši problem. Ove zagonetke su pravili ljudi i nekoliko vekova pre Ajnštajna, s tim što su to bile „skrivenije“ zagonetke (u slici, u određenim formulacijama i sl.). Navodno, ovu zagonetku može da reši samo 2% ljudi, što nije tačno, već je to rečeno da bi otežalo rešavanje (niko ne želi da ispadne glup). Nemojte da se začudite ako vam za zagonetku bude trebalo 10-20min, pa čak i pola sata.

U ulici postoji 5 kuća i svaka je druge boje. U svakoj kući živi čovek drugačije nacionalnosti, svaki pije drugačije piće, puši drugačiju marku cigara i imaju drugačijeg kućnog ljubimca. Vaše je da odredite ko za kućnog ljubimca ima zlatnu ribicu.

1.       Britanac živi u crvenoj kući.
2.       Šveđanin ima psa za ljubimca.
3.       Danac pije čaj.
4.       Zelena kuća je odmah levo pored Bele kuće.
5.       Vlasnik Zelene kuće pije kafu.
6.       Čovek koji puši Pall Mall ima ptice kao kućne ljubimce.
7.       Vlasnik Žute kuće puši Dunhill.
8.       Čovek koji živi u srednjoj kući pije mleko.
9.       Norvežanin živi u prvoj kući.
10.   Čovek koji puši Blends živi u kući pored vlasnika mačaka.
11.   Čovek koji ima konje stanuje pored čoveka koji puši Dunhill.
12.   Čovek koji puši Blue Masters pije pivo.
13.   Nemac puši Prince.
14.   Norvežanin živi pored Plave kuće.
15.   Čovek koji puši Blends ima komšiju koji pije vodu.

*Mala pomoć: na papiru nacrtajte pet kuća i u svaku upisujte ko stanuje u njoj, koje je boje itd. Srećno!
Rešenja ostavite u komentarima.

3 коментара: