недеља, 1. мај 2011.

Diofantus



Diofantus (iz Aleksandrije) bio je aleksandrijski grčki matematičar. Često nazivan „ocem algebre“; autor serije knjiga pod nazivom „Aritmetika“ koje se nose sa rešavanjem algebarskih jednačina (većina zapisa je danas izgubljena); prvi je otkrio razlomke kao brojeve. 

O Diofantusu se danas malo toga zna. Neki smatraju da je bio grk dok drugi smatraju da je bio vavilonac, egipćanin, ili helenizovani jevrejin. Kao mnogi grčki matematičari, i Diofantus je bio zaboravljen u zapadnoj Evropi tokom „mračnog doba“, tokom kog je većina njegovih radova izgubljena ili uništena. „Aritmetika“, Diofantusovo veliko delo, i najveći rad na polju algebre u grčkoj matematici, je kolekcija matematičkih problema koji daju numerička rešenja za određene i neodređene jednačine. Od trinaest knjiga, koliko ih je napisao, samo šest je „preživelo“. Smatra se da su četiri arapske knjige, nađene 1968. takođe  Diofantusovo delo. 

Većina stvari koje znamo o Diofantusu potiču iz grčkih zbirki numeričkih mozgalica iz V veka. Odatle potiče i jedna od najpoznatijih matematičkih zagonetki, o Diofantusovom životu:

„Ovde leži Diofantus,“ pogledajte čudo.
Kroz umetnost algebre, kamen zbori njegovu starost:
„Bog mu je dao mladost šestinu života,
Još dvanaestinu života dok mu je brada izrasla.
Nakon još sedmine, došao je brak.
Posle pet godina rodio se sin,
Koje je živeo samo pola veka svoga oca.
Četiri godine nakon smrti svoga sina, umro je i on.“

Koliko godina je živeo Diofantus?

Нема коментара:

Постави коментар